Welkom

Ben Caudron is socioloog, opiniemaker en publicist. Hij is gefascineerd door de complexe relatie tussen mensen en hun technologieën. Hij fileert genadeloos de Silicon Valley ideologie en legt de gevaren bloot die besloten liggen de in de recente evolutie, waarin quasi-monopolies de grondvesten van de democratie aantasten.

De interesse voor deze bijzondere relatie groeide nadat Ben in 1993 met een paar vrienden het eerste Belgische Web Agency oprichtte en zich de volgende tien jaar werkte aan de ontwikkeling van dat web.

De ervaring die hij opdeed met de wijze waarop mensen deze technologie gebruiken en misbruiken, zette hij om in een reeks verhalen. Die verschenen als columns en essays,  boeken, en opiniestukken. Sommige ervan vind je terug onder het menu ‘lees’

In 2012 verscheen “Niet Leuk?“, het eerste Nederlandstalige boek waarin de sociale media op kritische wijze tegen het licht werd gehouden.

Nadien richtte Ben zijn aandacht op een van de meer zichtbare nefaste consequenties van het groeiende surveillance kapitalisme, de teloorgang van privacy.

Vandaag vat Ben zijn analyses in een breder techniek-filosofisch kader, waarmee hij bijvoorbeeld de ethische dimensies van AI, de politieke recuperatie van fenomenen als nepnieuws of ‘hate speech‘, maar ook de toenemende depolitisering onderzoekt.

Deze analyses worden gebundeld en ondersteunen een pleidooi voor data commons en algoritme-tranparantie. Een nieuw boek is dus op komst.

Als hij niet schrijft, doceert Professor Ben Caudron cursussen over samenlevingscommunicatie, PR & Ethiek of de impact van technologie.

Ben is een gesmaakt keynote speaker, al was het maar omdat hij er vaak in slaagt het publiek enigszins beduusd achter te laten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *