MO*talks: Wie betaalt de rekening van desinformatie?

MO*talks: Wie betaalt de rekening van desinformatie?

De online ruimte is niet alleen maar emanciperend, ze heeft ook iets duister. Sociale media, internet, deep fakes, en kunstmatige intelligentie laten toe om razendsnel en gericht valse informatie te verspreiden. De verspreiding ervan vloeit voort uit maatschappelijke tegenstellingen en internationale spanningen, maar ze kan die ook erger maken. Hoe ernstig is de uitdaging? En wat kunnen we eraan doen?

MO*journalist John Vandaele praat erover met onderzoekster Nathalie Van Raemdonck, technologiesocioloog Ben Caudron en Charlotte Michils van de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

Ben Caudron is socioloog, docent, opiniemaker en publicist. Hij is gefascineerd door de complexe relatie tussen mensen en hun technologieën. Hij fileert de Silicon Valley-ideologie en legt de gevaren bloot die besloten liggen de in de recente evolutie, waarin quasi-monopolies de grondvesten van de democratie aantasten. https://www.caudron.com/

Nathalie Van Raemdonck is onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze maakt deel uit van de onderzoeksgroep SMIT-IMEC waar ze onderzoek doet naar desinformatie en online radicalisering voor het Hannah Arendt Instituut. Ze was in het verleden ook actief als cyberveiligheid-analiste aan het Europees Instituut voor Veiligheidsstudies. https://nathalievanraemdonck.com/

Charlotte Michils is juridisch adviseur bij de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), de beroepsvereniging van de in Vlaanderen actieve journalisten. https://journalist.be/

Organisatie: MO* in samenwerking met Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) & Erasmushogeschool Brussel.

Dinsdag 28 maart, 19.30 uur, RITCS-café, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel

Gratis inkom. Inschrijven via info@mo.be